
مزونیدلینگ چیست ؟
کلمه مزونیدلینگ از ترکیب دو کلمه مزو و نیدلینگ تشکیل شده است. همین موضوع نشان میدهد که این روش یکی از روشهای ترکیبی برای جوانسازی پوست و مو است. مزونیدلینگ ترکیبی از روشهای مزوتراپی و میکرونیدلینگ است که هر دو از روشهای متداول پزشکی در حوزه پوست و مو هستند. در مزونیدلینگ مو کوکتلهای مزوتراپی از طریق سوزنهای میکرونیدلینگ وارد پوست میشوند و با نفوذ به بافتهای آسیبدیده آنها را درمان میکنند.
فرایند مزونیدلینگ پوست
برای انجام مزونیدلینگ پوست از سیستم تزریق سوزنی استفاده میشود. این دستگاه دارای تعداد زیادی سوزنهای ریز و بسیار ظریف است که داروهای مخصوصی از طریق آنها به پوست تزریق میشوند. پیش از شروع این روش درمانی، پزشک با استفاده از پمادهای بیحسی یا بعضی داروها محل درمان را بیحس میکند. البته نسبت به روش مزوتراپی درد این روش بسیار کمتر است. اما برای به حداقل رساندن درد از بیحسی موضعی استفاده میشود.پس از مرحله بیحسی کوکتلهای مزوتراپی در سیستم سوزن دیجیتال قرار میگیرند. پزشک با توجه به سن بیمار، نوع پوست، میزان آسیب و محل درمان مقدار دارو و عمق نفوذ سوزنها را تنظیم میکند. همچنین مدتزمان درمان نیز با توجه به همین موارد تعیین میشود.
پس از قرار گرفتن این دستگاه بر روی پوست، سوزنها وارد پوست میشوند و معمولا در ناحیه میانی درم و اپیدرم قرار میگیرند که محل ورود و قرارگیری سوزنها در این روش میکروپانچ نامیده میشود که از طریق آن داروها وارد پوست میشوند. ورود این داروها به پوست باعث تحریک کلاژنها و رفع اثرات پیری پوست میشود.
تعداد جلسات موردنیازبرای انجام مزونیدلینگ
انجام مزونیدلینگ به شدت و نوع آسیب، نوع پوست، سن فرد و ناحیه درمان بستگی داشته و بیمار توسط پزشک مشاوره و بصورت کامل معاینه میشود تا نوع و مقدار موردنیاز و تعداد جلسات درمانی را دقیقا تعیین کند. معمولا جلسات موردنیاز برای تکمیل درمان مزونیدلینگ ۶ تا ۸ جلسه میباشد که با فاصلههای ۱ تا ۲ ماه انجام میشوند. اما بسته به شرایط، پزشک ممکن است جلسات کمتر یا بیشتر با فاصلههای متفاوتی را برای فرد تجویز کند.
روش مزونیدلینگ مو چگونه انجام میشود ؟
جهت تقویت پوست سر و کنترل میزان سبوم یا چربی مضر پوست میباشد در این روش با استفاده از سیستم سوزن دیجیتال داروهای مخصوص به زیر پوست سر تزریق میشوند. تزریق این کوکتل دارویی و شیوه استفاده از دستگاه در مزونیدلینگ مو و پوست تفاوتی ندارند. اما داروهای استفاده شده در هر روش متفاوت است. تزریق این داروها باعث تقویت فولیکولهای مو شده و با تقویت پوست سر ریشههای مو را نیز تقویت میکند.
مواد تشکیل دهنده این داروها معمولا حاوی مواد مغذی موردنیاز مو نیز هستند. بنابراین ورود آنها به پوست سر از طریق میکرو پانچها یا همان سوزن های ریز باعث تغذیه سلولهای مو شده و فعالیت آنها را بهبود میبخشد. بهبود فعالیت این سلولها فرایند خونرسانی به مو را بمراتب بهتر میکند و با تقویت ریشه موها به افزایش استحکام و جلوگیری از ریزش آنها کمک خواهد کرد.
انجام مزونیدلینگ برای چه کسانی مناسب نیست
- افرادی که قبلا مزوتراپی را امتحان کردهاند و به مواد آن حساسیت نشان دادهاند،
- شخصی که به بیماریهای پوستی مبتلا است نیز نباید به سراغ مزونیدلینگ برود.
- برای افرادی که آکنههای فعال دارند مناسب نیست.
- پزشکان توصیه میکنند که افراد با سیستم ایمنی ضعیف یا افراد مبتلا به بیماریهای نقص سیستم ایمنی
- اگر شخص از داروهای رقیقکننده خون نظیر وارفارین یا آسپرین استفاده میکند
- همچنین افرادی سابقه کلوئید یا گوشت اضافه بعد از آسیبهای پوستی دارند.
مزونیدلینگ برای درمان چه آسیبهایی استفاده میشود ؟
روش درمان مزونیدلینگ را میتوان برای رفع چین و چروکهای پوست و صاف کردن آن استفاده کرد و همچنین این روش برای برطرف کردن جای زخم، جوش و آکنه روش مناسبی میباشد. در بعضی موارد نیز میتوان مزونیدلینگ را برای رفع لکهای پوستی استفاده کرد. توجه کنید که در هریک از این موارد نوع و مقدار مواد مورداستفاده متفاوت خواهد بود و باید توسط پزشک متخصص و باتجربه تعیین شود.
- جای زخم، جوش و آکنه،
- فرورفتگیهای ناشی از جوش و آکنه،
- ترکهای پوستی ناشی از بارداری یا افزایش و کاهش وزن،
- جلوگیری از ریزش مو و کمک به افزایش سرعت رشد آن،
- برطرف کردن تیرگی و فرورفتگی دور چشم،
- آفتابسوختگی و تغییر رنگ بخشهایی از پوست
- برطرف کردن چین و چروکهای نواحی مختلف بدن و صورت،
- لکهای پوستی ناشی از بارداری یا افزایش سن،
- کمک به حفظ حالت ارتجاعی پوست.
توصیه های پیش از انجام مزونیدلینگ
- چنانچه قبلا تزریق بوتاکس، ژل یا چربی انجام دادهاید، حداقل دو هفته صبر کنید.
- از انجام سولاریوم یا آفتاب گرفتن خودداری کنید.
- در روز عمل پوست خود را بهطور کامل تمیز کرده و از هیچ کرم آرایشی استفاده نکنید.
- اگر قصد انجام مزونیدلینگ مو را دارید، روز قبل از عمل به حمام بروید و پوست سر خود را کاملا بشویید.
- حداقل یک هفته قبل از مزونیدلینگ مصرف داروها و مواد غذایی رقیقکننده خون را متوقف کنید.
- اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید یا داروی خاصی مصرف میکنید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
پس از مزونیدلینگ نکات زیر را به یاد داشته باشید :
- پس از عمل مدتی استراحت کنید و سپس شروع دوباره فعالیتهای روزمره حدود ۳ تا ۵ روز به خود مهلت دهید.
- تا دو هفته پس از عمل مصرف داروها و مواد غذایی رقیقکننده خون را از شروع نکنید.
- چنانچه پزشک برای شما داروی خاصی تجویز کرده است، آن را بهموقع و بهطور کامل مصرف کنید.
- در صورت انجام مزونیدلینگ مو، از شامپوی مخصوصی که پزشک تجویز کرده استفاده کنید.
- پس از مزونیدلینگ پوست، از صابون یا شوینده مخصوص تجویز شده توسط پزشک برای شست و شوی پوست خود استفاده کنید.
- تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده است، از رفتن به استخر و سونا خودداری کنید.
- از دوش گرفتن با آب گرم و پاشیدن آب پرفشار بر روی محل درمان خودداری کنید.
- در صورت انجام مزونیدلینگ مو تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده، از رنگ کردن یا سشوار کردن موها خودداری کنید.
- از خاراندن، ماساژ دادن یا فشار دادن ناحیه درمان خودداری کنید.
- حداقل تا ۲۴ ساعت پس از عمل از نور خورشید دوری کنید و از خانه خارج نشوید. در صورت خروج از خانه از کرمهای ضد آفتاب تایید شده توسط پزشک استفاده کنید.
- از قرار گرفتن در معرض دود، گردوغبار و دیگر آلودگیهای محیطی خودداری کنید.
- ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از عمل از مصرف مواد آرایشی خودداری کنید. استفاده از این مواد ممکن است باعث تحریک پوست و ایجاد حساسیت در آن بشود.
- تا ۵ روز پس از عمل از مصرف مواد غذایی و محصولات مراقبت از پوست که حاوی مواد فعال نظیر رتینول، ویتامین C و اسید آلفا هیدروکسی هستند، خودداری کنید.
- از انجام ورزشهای سنگین و بهطورکلی فعالیتهایی که باعث تعریق میشوند، خودداری کنید. چراکه عرق کردن باعث رشد باکتریها میشود و حساسیت و التهاب پس از عمل را افزایش میدهد.
- از مصرف داروهای مسکن و ضدالتهاب خودداری کنید.
- با استفاده از کمپرس سرد به کاهش التهاب و حفظ رطوبت پوست کمک کنید.
عوارض مزونیدلینگ
درمزونیدلینگ سوزنها وارد پوست میشوند، التهاب، قرمزی و کمی سوزش از رایجترین عوارض آن میباشد. درصورتیکه دستورات پزشک بهدرستی رعایت شوند، نهایتا ۷ تا ۱۰ روزاین عوارض پس از عمل بهطور کامل برطرف میشوند. بعد از این عمل ممکن است پوست کمی تیره و تغییر رنگ دهد. در این صورت چند روز پس از عمل، پوست کمکم پوستهپوسته میشود و میریزد. در نتیجه رنگ پوست به حالت طبیعی برمیگردد و یکدست میشود.به دلیل استفاده از سوزن در این روش، زخمهای بسیار ریز و کوچکی در محل درمان ایجاد میشود. این زخمها ظرف چند روز پس از عمل بهطور کامل برطرف میشوند و جای آنها نیز باقی نمیماند. البته به شرط آنکه فرد زخمها را دستکاری نکند.
ماندگاری مزونیدلینگ
این روش را میتوان یکی از روشهای دائمی جوانسازی و رفع مشکلات پوست و مو دانست. شرط طولانی شدن اثرات این روش رعایت دستورات پزشک پس از درمان و اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی است. مزونیدلینگ باعث تحریک سلولهای تولیدکننده کلاژن میشود و از همین طریق مشکلات مختلف پوستی را برطرف میکند. به همین دلیل افزایش سن و رژیم غذایی نامناسب بر روی نتایج آن اثر میگذارد. علاوه بر اینها نوع پوست فرد، شدت آسیب و عوامل ارثی نیز از عوامل اثرگذار بر روی ماندگاری نتایج مزونیدلینگ است.
تفاوتهای مزونیدلینگ و میکرونیدلینگ چیست ؟
تفاوت این دو روش در این است که در میکرونیدلینگ از هیچ ماده اضافهای استفاده نمیشود و تنها با استفاده از سیستم سوزن دیجیتال که دستگاه مخصوص انجام میکرونیدلینگ است، پوست تحریک شده و روند تولید کلاژن تسریع میشود. به همین دلیل این روش معمولا عوارض کمتر و طول درمان و دوره نقاهت کوتاهتری دارد. مواد مورداستفاده در مزونیدلینگ ممکن است باعث ایجاد حساسیت در افراد شود. درحالیکه در میکرونیدلینگ چنین نیست.
درمان با مزونیدلینگ پس از گذشت چه مدتی تکمیل میشود ؟
برای درمان مشکلات پوست و مو با مزونیدلینگ به حداقل ۶ جلسه ۳۰ تا ۶۰ دقیقهای نیاز است. فاصله این جلسات نیز تقریبا یک ماه است. بنابراین میتوان گفت برای تکمیل درمان مزونیدلینگ حداقل ۶ ماه زمان لازم است. البته پس از این مدت نیز برای افزایش اثرگذاری و باقی ماندن نتایج باید رژیم غذایی مناسبی را رعایت کرده و از مواد مراقبتی مناسب برای حفاظت از پوست و مو نیز استفاده کرد.