
پسوریازیس
پسوریازیس یکی از بیماریهای پوستی خود ایمنی مزمن است، که باعث میشود سلولهای پوستی سریعتر از حد طبیعی تکثیر شوند. این باعث میشود پوست ملتهب شده و پولکدار (فلس مانند) شود. برخی درمانهای خاص میتوانند پوست شما را بهبود بخشیده و به جلوگیری از شعلهور شدن دوباره بیماری کمک کنند. اگر پسوریازیس دارید، به احتمال زیاد شرایط دیگری از جمله موارد زیر را خواهید داشت:
- آرتریت پسوریاتیک
- مشکلات قلبی و عروقی
- چاقی
- فشار خون بالا
- دیابت
علت پسوریازیس
در پسوریازیس، نوعی از گلبولهای سفید به نام سلولهای T آنقدر فعال میشوند، که سایر واکنشهای سیستم ایمنی بدن از جمله تورم و گردش سریع سلولهای پوستی را تحریک میکنند. اگر فردی پسوریازیس داشته باشد، سلولهای پوستی خیلی سریع رشد میکنند و روی سطح پوست جمع میشوند، که نتیجه آن قرمزی و پولکدار شدن پوست است. برخی علل دیگر شامل موارد زیر هستند:
- سابقه خانوادگی (ژنتیکی)
- عفونتها
- استرس
- تغییر در آب و هوایی که باعث خشکی پوست میشود.
- داروهای خاص
- ضخم پوستی مانند بریدگی، خراش یا آفتاب سوختگی
علائم پسوریازیس
پسوریازیس معمولاً باعث ایجاد لکههای پوستی ضخیم و قرمز میشود، به طوری که بیمار احساس خارش و درد میکند. این لکهها در هر جای بدن مانند آرنج، زانو، پاها، پوست سر، کمر، صورت، کف دست و کف پا ظاهر میشوند. این بیماری پوستی همچنین میتواند روی ناخنها دست و پا، ناحیه تناسلی و داخل دهان نیز ایجاد شود.
تشخیص پسوریازیس
تشخیص پسوریازیس دشوار است، زیرا اغلب مانند سایر بیماریهای پوستی به نظر میرسد. پزشک ممکن است از یک نمونه کوچک پوستی برای معاینه در زیر میکروسکوپ استفاده کند.
درمان پسوریازیس
چندین نوع درمان مختلف برای پسوریازیس وجود دارند. پزشک با در نظر گرفتن نوع پسوریازیس – محل بیماری روی بدن – در مورد بهترین درمان تصمیم میگیرد. پزشک ممکن است توصیه کند که یکی از این موارد یا ترکیبی از آنها را امتحان کنید:
- درمان موضعی: استفاده از کرم یا پمادهایی مانند کورتیکواستروئیدها، ویتامین D3، رتینوئیدها و یا آنتراولین.
- نوردرمانی یا فتوتراپی: نور ماوراء بنفش به اندازه تعیین شده روی پوست تابیده میشود.
- درمان سیستمیک: میتواند شامل مصرف داروهای بدون نسخه یا تزریق دارو باشد.